27 juli 2011

Att vara eller icke vara...

" Vi lever i en tid när vi äntligen har fattat att det inte är någon skillnad mellan barn och riktiga människor. Mönstret för hur vi ska umgås med barn är detsamma som vi följer i relation med våra bästa vänner. Vi varken kan eller ska lära barn allting, utan vi ska utvecklas tillsammans i likvärdig gemenskap under de vuxnas ledning"

- Jesper Juul, ur boken " Din kompetenta familj".

Dessa raderna är bland de mest fantastiska jag har läst! Detta ska jag ha med mig i mitt föräldraskap, så som jag även önskar att alla personer i Neas omgivning ska ha.  Se henne för den hon är, hjälpa henne att formas till en bra människa utifrån hennes egenskaper. Inte försöka trolla in henne i en passande mall, för hur samhället ser ut.

Det är, som jag skrev tidigare idag, ingen enkel utmaning man har som förälder eller som förebild till en annan person som har så mycket kvar att lära. Det är, ibland, en hårfin gräns mellan att hjälpa och stjälpa. Så det gäller att tänka sig för, både en och två gånger.

Nea har ju inte riktigt det bekymret, även om hon kommer lära oss en massa nya saker. Ibland kan det nog vara rätt skönt att vara barn -  en alldeles riktig liten människa!

2 kommentarer:

  1. Är övertygad om att lilla Nea blir en fantastiskt fin människa ♥
    puss (nu kan jag äntligen kommentera igen)

    SvaraRadera
  2. Jesper Juul är jättebra! jag läste "ditt kompetenta barn" för ett tag sedan och det var verkligen som att dra upp en rullgardin. Det är mycket man ska ha koll på :)

    SvaraRadera